Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Nauka języka, tylko Jakiego?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Szukam języka programowania, w którym zdołam napisać "jak najwięcej" (mam tutaj na myśli fakt, że mogę w nim napisać np. drobne gierki, prostą aplikację serwerową, stronę internetową, system operacyjny itd itp). Ponieważ szukam języka na dłużej (wiążę przyszłość z programowaniem), proszę o podawanie konkretnych przykładów i argumentów. Dodatkową proszę o wypowiedzi osoby, które się znają na tym, co robią oraz proszę, by nie zaśmiecano tematu odpowiedziami typu "bo muj wujek zna asma i muwi, że to dobry jenzyk bo fajny". Informuję także, że nie interesuję się pisaniem stron internetowych (czyli HTML i PHP odpada). Odpada także Pascal, ponieważ uczyłem się go kiedyś, ale aktualnie nie mam możliwości dalszej nauki. Znam podstawy Visual Basica. Zastanawiałem się nad nauką C. Czy znajomość tego języka jest opłacalna i jak bardzo? Czy polecacie jakąś literaturę na ten temat? z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam, JachuPL

57199140501148694665.png

Opublikowano

pierw to

Jak czytam niektóre posty, to nie wiem czy płakać czy śmiać się, tematy były wałkowane miliard razy, nie ma języków nie potrzebnych itp.

pierw zastanawiasz co chcesz pisać, jakie chcesz pisać, czy język ma być interpreterem czy kompilowany, i multiplatformowość.

Pierw wybierasz co chcesz robić np. języki programistyczne tzw. pisanie programów, czy języki webowe, > potem patrzysz np. jak wybrałeś programowanie tak powiem w stylu WinApi, czyli takie zwykłe "windowsowe, okienkowe" > potem patrzysz, i wybierasz sobie składnie, języka i szybkość tworzenia aplikacji(łatwość).

i koniec.

Wracając to waszych "nieprzydatnych" językach

To każdy jest do czegoś innego

Np.

Jeżeli interesujemy się pisaniem lub np. Przerabianiem "Jądra" np takiej gry jak np, metin2, wybieramy Assembler, nie tylko do tego ale to jest najprostszy (dla was)

chociaż ten język ma multum zastosowań.

np. jeżeli interesuję cie pisanie Programów w stylu winApi, i interesuje cię platforma net i szybkość pisania programów wybierasz Visuale (vb,C# lub c++)

Pisanie, np. stron internetowych, też dla miłośników platformy .NET, wybierasz ASP.NET < który nie ma określonej (dokładnie) składni bo można pisać w VB i w C#

i tak dalej i tak dalej ...

Jeżeli cię interesuje możesz zająć się platformą .NET która rysuję sobie bardzo dobrą przyszłość, jeżeli coś w inżynierii komputerowej czegoś się nie zmieni

Możesz wybrać Vb lub C# które możesz wykorzystać w Asp.net < tylko że w pewnym sensie jest to interpreterowany język, tak samo java np. ma swój interpreter nazywany

(VM, Virtual Machine)

co sprawia że te języki w pewnym sensie będą wolniejsze od kompilowanych (C++/Delphi), ale w zwykłych programach WinAPI, nie poczujesz różnicy

jeżeli interesują cię gry, to raczej debiutantem jest C++, z racji bogatych bibliotek i "dużego pola popisowego" and z racji tego że jest językiem kompilowanym, do kodu maszynowego tzw. jeżeli raz go zkompilujemy, jego kod nie jest wykonywany itp. ale tym narazie głowy nie zawracaj .

Chociaż vb też posiada biblioteki OpenGL czy DirectX, co umożliwia tworzenie gier 3d.

Opublikowano

System operacyjny? Buahhahahaha, good joke :> Jeśli chcesz OS pisać to C - w nim się wszystkie kernele pisze.

C# jest najfajniejszy ( najwygodniejszy)_z jezykow z jakimi miałem styczność - środowisko jest wyjebane

C++ - najbardziej popularny język, generalnie najwięcej projektów/libów/czegokolwiek jest pisane właśnie w nim bo ma niby jakieś tam możliwości pisania pod kilka systemów (choć generalnie to pod kazdy system powinno się pisac aplikacje oddzielnie żeby jak najlepiej mozliwosci OSa wykorzystać)

Java - najbardziej multiplatformowy, wygodniejszy od c++ ale bardziej zasobożerny i nieznacznie woleniejszy, choć ma też swoje niezaprzeczalne plusy (coś pomiędzy c# a c++ tyle że troszkę inna składnia i zdecydowanie największa multiplatformowość)

Opcjonalnie brainfuck też wchodzi w grę :)

@down

bd szczery: nigdy nie bawilem sie w VB bo mnie odstrasza jakaś udziwniona składnia, rzadko kiedy widuje w nim coś napisanego więc mnie to trochę dziwi ale się nie upieram

exKVR.png

c++, c++/cli, php, js, css3, lua, au3 and others...

Pomoc dla newbich w wymienionych wyżej językach, pisanie botów do Tibii - pisz na gg, może się dogadamy :)

Opublikowano

@up

co do popularności C++ może konkurować z VB, możesz się ze mną kłócić, dobra zrozumiem.

Większość jąder systemów jest pisany w assemblerze, z racji tego że jest uruchamiany bezpośrednio na komputerze.

procesor nie rozumie języków programowania, jedynie bajty (kod maszynowy) (kompilator tzw. tłumaczy język, na język zrozumiały dla komputera)

Pierwsze programy, były pisane w kodzie maszynowym np. w czasie 2 wojny światowej by obliczyć jakieś tam, współrzędne wykorzystywano pierwsze komputery, które były zaprogramowane w kodzie maszynowym.

potem wymyślono tak zwane asemblery.

Windows jest pisany w Assmie, sam karnel, wszystko inne w C

czyli foldery, bodajże panel sterowania i wszystko inne.

ale jądro jest w assemblerze !

Opublikowano

jak dla mnie dawid555d wyczerpał już odpowiedź, wszystko co chciałem dodać zostało ujęte w trzech postach wyżej. Co do C++ - jest to strasznie popularny język, nie powinno być problemów z ogarnięciem go od podstaw za pomocą jakiś internetowych poradników vlogów itp.

Opublikowano
co do popularności C++ może konkurować z VB

WTF?!

Większość jąder systemów jest pisany w assemblerze, z racji tego że jest uruchamiany bezpośrednio na komputerze.

WTF^2?!

procesor nie rozumie języków programowania, jedynie bajty (kod maszynowy) (kompilator tzw. tłumaczy język, na język zrozumiały dla komputera)

i rozumiem, że to do powyższego zdania się odnośi, że w assemblerze tylko bo inaczej się nie da nic komputerowi przekazac?

Pierwsze programy, były pisane w kodzie maszynowym np. w czasie 2 wojny światowej by obliczyć jakieś tam, współrzędne wykorzystywano pierwsze komputery, które były zaprogramowane w kodzie maszynowym.

pierwsze komputery były w dziurkach programowane

wszystko inne w C

czyli foldery, bodajże panel sterowania i wszystko inne.

foldery są w C, ja nie mogę xD. A co do panelu sterowania to już nie jesteś pewien ;d

to się nazywa pierdolenie czy po czy

Opublikowano

Jak się chce to i w Javie napisze się OS.

@Topic

Weź się za C#, napiszesz w nim proste i zaawansowane aplikacje desktopowe, strony internetowe (ASP), a zabawa socketami to przyjemność.

Opublikowano

WTF?!

WTF^2?!

i rozumiem, że to do powyższego zdania się odnośi, że w assemblerze tylko bo inaczej się nie da nic komputerowi przekazac?

pierwsze komputery były w dziurkach programowane

foldery są w C, ja nie mogę xD. A co do panelu sterowania to już nie jesteś pewien ;d

to się nazywa pierdolenie czy po czy

to ty człowieku pierdzielisz za przeproszeniem, i to ma być MPC CODERS TEAM, ja nie moge beke mam

napisz mi poza kompilatorem program i uruchom go to powodzenia, jeżeli ma się 15 lat jak ty to ma się kiszonkę zamiast mózgu, skończ gimn. pogadamy :)

a że pan nie wie co to jest Assembler to niech siedzi cicho bo się tylko kompromituje, możesz sobie nabierać osoby swojego pokroju.

rozmawiałem kiedyś już z osobą z tego forum ale zostawie to dla siebie,

cytuję "na mpc nie ma programistów tylko dzieciarnia "

Dziękuję dobranoc.

ps.

foldery w sensie (powiem to jak dziecią w przeczkolu )

żeby można sobie kilkąć w malutki przycisk, żeby móc przejść pomiędzy folderami, baka i poskarż się swoim modą... baka

"co do popularności C++ może konkurować z VB"

dobra tu sie pomyliłem, miało być na odwrót, vb z C++

Opublikowano
to ty człowieku pierdzielisz za przeproszeniem, i to ma być MPC CODERS TEAM, ja nie moge beke mam

napisz mi poza kompilatorem program i uruchom go to powodzenia

a odnosisz się jakiejś konkretnej mojej wypowiedzi, czy tak z dupy pleciesz?

jeżeli ma się 15 lat jak ty to ma się kiszonkę zamiast mózgu, skończ gimn. pogadamy

LOL, niezły punkt widzenia

a że pan nie wie co to jest Assembler to niech siedzi cicho bo się tylko kompromituje, możesz sobie nabierać osoby swojego pokroju.

skąd taki wniosek, że nie wiem co to jest? Jakieś urojenia masz i widzisz coś czego ja nie widzę? nadinterpretowywujesz wypowiedzi?

Opublikowano

a odnosisz się jakiejś konkretnej mojej wypowiedzi, czy tak z dupy pleciesz?

LOL, niezły punkt widzenia

skąd taki wniosek, że nie wiem co to jest? Jakieś urojenia masz i widzisz coś czego ja nie widzę? nadinterpretowywujesz wypowiedzi?

ehem, tak, jak ty traktujesz innych po hamsku tak ja będę to robił, bo dawno powinieneś wylecieć na kopach z tego forum nie mówiąc już o mct.

sorry, człowieku ale patrząc ostatnio na debili (byłem na zebraniu kuzyna) co wyprawiają gimnazjalisci to już se o nich mam pełen obraz.

głupoty i inteligencji.

ps. nie sprzeczaj się jeżeli nawet nie byłeś w informatycznej szkole a o programowaniu wiesz z neta

przepraszam jeżeli cię uraziłem, ale mówię co myślę.

Opublikowano
sorry, człowieku ale patrząc ostatnio na debili (byłem na zebraniu kuzyna) co wyprawiają gimnazjalisci to już se o nich mam pełen obraz.

głupoty i inteligencji.

wiem ,też tak po części sądzę, ale żeby od razu uogólniać?

ps. nie sprzeczaj się jeżeli nawet nie byłeś w informatycznej szkole a o programowaniu wiesz z neta

to są już jakieś jaja xD

btw.

przepraszam jeżeli cię uraziłem, ale mówię co myślę.

ciężko jest mnie urazić, a już szczególnie tym, których uważam po prostu za idiotów

Opublikowano

każdy temat na tym forum musi kończyć się trollem?

cóż jeżeli debile myślą ze są mądrymi i więdzą że są stworzeni do tego i jako jedyni wiedzą najlepiej.

PS.

Sopelek, ty się nie kłóć bo ja wiem.

rozmawiałem z innymi, i wiem co się dzieje w MCT, jeżeli ci się wydaje że umiecie dużo to jesteście w błędzie.

nie wiem jak można być takim ślepym.

Opublikowano
rozmawiałem z innymi, i wiem co się dzieje w MCT, jeżeli ci się wydaje że umiecie dużo to jesteście w błędzie.

nie wiem jak można być takim ślepym.

mówimy o mnie czy o MCT (któro i tak ma kilka osób, które dobrze znają się na rzeczy)?

Sopelek, ty się nie kłóć bo ja wiem.

ja się właśnie kłócę, bo uważam, że ty jednak tylko myślisz, że wiesz

Opublikowano
chyba tylko mirraseq i Tenma

no to mało znasz.

ps. ta dyskusja jest bez sensu, bo ciągle interpretujesz moje posty w totalnie przeinaczony sposób, potem ciężko ci wtłuc i piszesz totalnie niezwiązane z nimi rzeczy. Niech się wypowie ktoś inny.

Opublikowano

no to mało znasz.

ps. ta dyskusja jest bez sensu, bo ciągle interpretujesz moje posty w totalnie przeinaczony sposób, potem ciężko ci wtłuc i piszesz totalnie niezwiązane z nimi rzeczy. Niech się wypowie ktoś inny.

myślisz że ja jestem nowy na mpc?

nie wnioskuję tylko po postach z tego tematu...

ps. ja myślałem że liczbę 3 słownie piszę się trzy a nie "czy"...

" czy po czy "

Opublikowano

nie ukrywam, że interesuje mnie właśnie pisanie gier w sensie platformy serwerowej typu komunikacja klient-serwer, ustawienia gry itd (jak wspomniane zostało: plik "game" z metina). Który język byłby łatwiejszy do nauczenia się? C czy Assembler?

57199140501148694665.png

Opublikowano

nie ukrywam, że interesuje mnie właśnie pisanie gier w sensie platformy serwerowej typu komunikacja klient-serwer, ustawienia gry itd (jak wspomniane zostało: plik "game" z metina). Który język byłby łatwiejszy do nauczenia się? C czy Assembler?

raczej C, chociaż z assemblerem też jest inaczej.

do RE wystarczą jego podstawy jeżeli się umie je dobrze:P

Powodzenia życzę :D

Opublikowano

ps. ja myślałem że liczbę 3 słownie piszę się trzy a nie "czy"...

" czy po czy "

Jak ja "pacze" co ty piszesz to aż mi się żal takich ludzi jak ty robi..

Weź wyjdź bo zapewne sopel więcej wie o programowaniu niż ty i twoi wirtualni pseudo koledzy.

#Topic tak jak pisali poprzednicy, bierz się za C#.

Też ostatnio miałem problem z wyborem języka, jednak został rozwiązany i również uczę się C# :)

userbarcopy.png

Opublikowano

Ziom, jak chcesz pisać grę, aby szybko zobaczyć efekty to daruj sobie C i asm'a. Poza tym w asm raczej nie pisze się takich rzeczy bo to jest strasznie czasochłonne i trudne do późniejszego debugowania.

Tak jak część poprzedników napisała, spróbuj C#. Efekt ujrzysz szybko, a poza tym jest sporo bibliotek graficznych przeportowanych na .NET (np. SFML). Nie słuchaj mitów na temat tego, że C# czy Java jest powolna. Prawdziwą różnicę w wydajności między kodem zarządzanym a natywnym widać w wymagających grach 3D.

Na początku się wahałem czy zaniechać naukę C++ na rzecz C#. Teraz tego nie żałuję.

pierw to

Jeżeli cię interesuje możesz zająć się platformą .NET która rysuję sobie bardzo dobrą przyszłość, jeżeli coś w inżynierii komputerowej czegoś się nie zmieni

Możesz wybrać Vb lub C# które możesz wykorzystać w Asp.net < tylko że w pewnym sensie jest to interpreterowany język, tak samo java np. ma swój interpreter nazywany

(VM, Virtual Machine)

co sprawia że te języki w pewnym sensie będą wolniejsze od kompilowanych (C++/Delphi), ale w zwykłych programach WinAPI, nie poczujesz różnicy

jeżeli interesują cię gry, to raczej debiutantem jest C++, z racji bogatych bibliotek i "dużego pola popisowego" and z racji tego że jest językiem kompilowanym, do kodu maszynowego tzw. jeżeli raz go zkompilujemy, jego kod nie jest wykonywany itp. ale tym narazie głowy nie zawracaj .

Chociaż vb też posiada biblioteki OpenGL czy DirectX, co umożliwia tworzenie gier 3d.

Po 1. Na .NET nie ma czegoś takiego jak WinAPI.

Po 2. Kod maszynowy JEST WYKONYWANY przez procesor. Może chciałeś napisać interpretowany lub kompilowany przez kompilatory typu JIT.

Opublikowano

Gry - C++

Cheaty - C++, C#, ASM

Programy "ogólne" - C# (ew. C++)

Tyle ode mnie co do 2x@up

Po 1. Na .NET nie ma czegoś takiego jak WinAPI.

bitch please icon_smile.gif

/ GA-970A-UD3 / FX-6300 / Sapphire Xtreme 5830 / OCZ ZS 550W / Brutus M23 /

| MPC Coders Team | MPC Gold Member | C#, C++, PHP, (N)ASM, AutoIT, Python, Java |

Opublikowano

Ja tam od 2 tygodni się uczę c++, to mój pierwszy język w którym programuję, wcześniej był przejściowo turbo pascal.

Powiem tak, imponuje mnie możliwość programisty, choć dopiero to co tworzę, to są bardzo nikłe początki.

Ja bym Ci polecał C++, jest to język przyszłościowy, tak mi się przynajmniej wydaje.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

@up

jeżeli nie wiesz co to jest WinAPI to się nie kompromituj, się.

@up2

nie napisałem nigdzie że więcej, umiem tyle ile umiem, a że większość gada o czymś co nie mają zielonego pojęcia to tak jest.

Wiem co to jest WinAPI - API windowsa, umożliwiające funkcjonowanie systemu i tworzenie programów korzystających z dobrodziejstw systemu (okienka, sockety, wątki itp.).

Na .NET zasadniczo są 2 rodzaje GUI. Windows Forms i WPF. Jak chcesz używać WinAPI (na platformie .NET ofc) to musisz samemu zaimportować sobie funkcje, tylko po co.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...